Kiilankullan Ilmatar "Iines"


.

Kuva: Paula Grekelä
Kuva: Paula Grekelä

Iines

  • Hollanninpaimenkoira, lyhytkarvainen
  • s. 11.12.2013
  • Vanhemmat: Junipermoor´s Northern Harrier x Stemma's Carma-Xenya
  • Terveystulokset: lonkat B/B, kyynärät 0/0, selkä LTV0, VA0, SP1, silmät ok
  • Koetulokset: BH, RTK2, toko AVO1, LTE 127--, Pelastuskoiraliiton haun peruskoe suoritettu.
  • Näyttelytulokset: C.I.B. FI VMVA PMV-17 HeVW-21 V-21 VV-21. Erikoisnäyttelyn BIS1 x2, BIS-2, useampia RYP- ja BIS-sijoituksia, mm. 2017 Pohjoismaiden Voittaja -näyttelyn RYP-2, Piteå KV 2017 RYP-2, Harstad Nord 2018 RYP-3, Pärnu RN 2020 BIS-1 pari, Piteå Nord 2022 BIS-1 Veteraani.
  • Koiranet, WorkingDog

Iines tuli minulle alunperin kodinvaihtajana noin 2,5 vuotiaana ja sillä on yksi sekarotuinen pentue aikaisemman kotinsa ajoilta. Tämän jälkeen Iines on steriloitu. 

Iines on nyt 9-vuotias, ja se on edelleen todella energinen, vilkas ja vauhdikas koira. Sillä on suuri saalisvietti ja taistelutahto, ja se on erittäin ahne. Kaikki minkä voi tehdä täysillä, tehdään täysillä. 

Iines on perusluonteeltaan todella kiltti ja sopeutuvainen, se tulee toimeen kaikkien koirien kanssa. Se on luonteeltaan välinpitämätön vieraita ihmisiä ja muita koiria kohtaan, mikä tekee siitä äärimmäisen helpon koiran. Se on kiltti ja ystävällinen, mutta ei ole hirveän kiinnostunut muista kuin tutuista koirista ja ihmisistä. Muiden koirien kanssa sen leikit voivat olla todella vauhdikkaita ja äänekkäitä, ja se on todella nopea koira. Etenkin pennut tuntuvat pitävän Inkku-tädistä, sillä sen vauhdikkuudessa on niiden mielestä jotain todella houkuttelevaa.

Iines rakastaa juosta metsässä vapaana, ja se on alati liikkeessä kun ollaan ulkona. Sisällä se on mitä hiljaisin ja kiltein seurakoira. Ovikellon soidessa se ilmoittaa tulijoista äänekkäästi, mutta ottaa tulijat vastaan häntä heiluen. Sillä on suuri puolustushalu omalla reviirillään, mutta siinä ei ole tippaakaan terävyyttä. Vaikka se on äärettömän ahne, sillä ei ole minkäänlaista taipumusta resurssien omimiseen tai aggressioon. 

Yksinollessaan Iines on erikoistunut erinäisiin ruokavarkauksiin, ja sille onkin sattunut ja tapahtunut kaikenlaista, joten nykyisin se viettää yksinolonsa omassa huoneessaan portin takana. Se ei tuhoa paikkoja, mutta onnistuu äärimmäisen hyvällä hajuaistillaan löytämään kaiken syömäkelpoisen mausteista lääkkeisiin, jos jotain on vahingossa jäänyt sen saataville. 

Ominaisuuksiensa puolesta se soveltuu monenmoiseen harrastamiseen, mutta henkilöhaku on muodostunut sen ykkösharrastukseksi. Haku sisältää kaikkea, mitä Iines rakastaa eniten: täysillä metsässä juoksemista, haistelemista, syömistä ja leikkimistä. Lisäksi innostuessaan se haukkuu helposti, minkä vuoksi ilmaisu oli sille todella helppo kouluttaa. Sen hajuaisti on vertaansa vailla. 

Iines on suorittanut Pelastuskoiraliiton haun peruskokeen, mutta valitettavasti siitä ei koskaan tullut kisakoiraa PK-hakuun. Iineksellä todettiin jo nuorena selässä spondyloosi, joka onneksi on edennyt hitaasti mutta en ole halunnut turhaan hyppyyttää pienikokoista Iinestä. Lisäksi Inkulla on huono kokemus ampumisesta luonnetestissä. Se oli aikaisemmin suhtautunut laukauksiin neutraalisti, mutta sillä oli luonnetestissä korvatulehdus, joka todettiin testin jälkeen. Testissä ammuttiin Iinekselle 5 kertaa, koska sen reaktio oli niin epäselvä. Se ei varsinaisesti pelännyt ampumista, mutta jälkikäteen ajateltuna kyseessä oli ilmiselvä kipureaktio. Arjessa Iines ei reagoi koviin ääniin mitenkään, mutta en ole saanut aikaiseksi vastaehdollistaa ampumisia niin pomminvarmoiksi, että kokisin mielekkääksi viedä sen kokeisiin. Ehkä juuri siksi, koska en koskaan muista treenata koko asiaa, joka ei näy arjessa mitenkään. 

Iineksen yksi ominaispiirre on sen äärimmäisen kauniit ja tehokkaat liikkeet. Kun se tuli minulle, se ei osannut seisoa hetkeäkään paikoillaan, mutta valloitti näyttelykehät sen upeilla liikkeillä, ja oli rotunsa paras heti ensimmäisissä näyttelyissään, joihin sen vein. Kaikkina niinä kertoina, jolloin olen vienyt sen rodun erikoisnäyttelyyn, se on valittu rotunsa parhaaksi. Kaksi kertaa se on voittanut erikoisnäyttelyn, kerran ollut BIS-2. Iineksellä on myös usempia ryhmäkilpailusijoituksia eri näyttelyistä, muun muassa Pohjoismaiden voittajanäyttelyssä 2017 RYP-2. Viime vuonna Piteån näyttelyssä Iines valittiin koko näyttelyn kauneimmaksi veteraaniksi. Tuomari totesi valintaa tehdessään, että harvemmin tämän rotuiset pärjäävät isoissa kehissä, mutta Iines oli pakko valita voittajaksi, koska se oli niin hyväkuntoinen ja upeasti liikkuva. 

Joku ahkerampi näyttelykävijä olisi varmasti vienyt sitä enemmänkin kehiin, me ollaan käyty sen verran, että into pysyy yllä. Iines on opettanut minusta hyvän ja hillityn koiranesittäjän, sillä kaikki ylimääräinen sählääminen saa sen sinkoamaan taivaisiin. Iines nauttii kehässä esiintymisestä ja raviliike pitää myös sen selän hyvässä kunnossa. Iines on myös kisannut nuorten koiranesittäjien kanssa Junior Handlerissa, sillä se on erinomainen harjoituskoira niille, jotka vielä harjoittelevat esittämistä. 

Inkku on kisannut tokossa AVO1, rally-tokossa RTK2 sekä suorittanut BH-kokeen. Lisäksi se on treenannut jälkeä, hakua, hieman noseworkia, agilitya ja paimennusta. Iines rakastaa myös uimista, se on luottokaveri juoksu-, pyöräily- ja potkurilenkeille. Iineksen erikoistaito on osata ilmoittaa, kun ruoka uunissa on valmis, ja sen vainu sopivan paistoasteen suhteen on erehtymätön.  

 

Kuva: Laura Hanni
Kuva: Laura Hanni
Kuva: Paula Grekelä
Kuva: Paula Grekelä
Kuva: Paula Grekelä
Kuva: Paula Grekelä
Kuva: Laura Hanni
Kuva: Laura Hanni
Kuva: Laura Hanni
Kuva: Laura Hanni
Kuva: Paula Grekelä
Kuva: Paula Grekelä
Kuva: Laura Hanni
Kuva: Laura Hanni