Pentuesuunnitelmat


Suunnitteilla lyhytkarvainen holskupentue:


FI MVA HeW-19 V-19 PMV-22 BH TK1 Ihqu x BH Ignitia Bullet

Sijoitusnartulleni Ihqulle "Hupille" on suunnitteilla pentue kesälle 2023. Urokseksi valikoitui komea Ignitia Bullet "Roisi", josta lisätietoa löytyy kennel Ignitian nettisivuilta. Laskettu aika on kesäkuun alussa. Pennut myydään vain aktiivisiin harrastaviin koteihin. 

Molemmat vanhemmat ovat aktiivisia, sosiaalisia, avoimia koiria, jotka soveltuvat monenlaiseen harrastamiseen. Pennuista odotan reippaita, rohkeita, vietikkäitä ja avoimia hollanninpaimenkoiran alkuja. Näiltä koirilta ei tule viettiä ja luonnetta puuttumaan, ja pennunostajan tulee ymmärtää huolellisen peruskoulutuksen ja sosiaalistamisen merkitys. Kummallakin vanhemmalla on jo ennestään erinomaista jälkeläisnäyttöä, Hupilla yhden ja Roisilla kolmen pentueen verran (Suomessa, Belgiassa ja Hollannissa).

Kumpikin vanhemmista on perusteellisesti terveystutkittu. Kummallakin on lonkat A/A, kyynärät 0/0, selkä täysin terve eli LTV0, VA0, SP0. Hupilla on lisäksi silmät tutkittu terveiksi, Roisin silmiä ei ole virallisesti tutkittu aikaisemmin sattuneen silmävamman vuoksi. Roisilla on MyDogDNA 2019: terve, DM N/N, SDCA1 N/N ja SDCA2 N/N, perimän terveysindeksi 114 (2/2020). Kumpikin vanhempi on perusterve, ei allergioita eikä hammaspuutoksia. Yhdistelmän sukusiitosaste on 5 polvella laskettuna 0,66%. 

Roisilla on näyttelyistä CACIB ja SERT, Hupi puolestaan on Suomen muotovalio, sijoittunut erikoisnäyttelyssä BIS-3 vuonna 2019 ja voittanut Helsingin Voittaja-näyttelyistä useamman tittelin. Käyttötuloksia Hupilla on TK1 ja BH, ja sillä on tavoitteena startata jälkikokeissa ja tokon avoimessa luokassa, kunhan pennutussuunnitelmiltaan kerkeää. Roisilla on suoritettu BH koe vuonna 2017. Hupi on suorittanut luonnetestin pistein 143++ ja Roisi 98+. Kumpikin on saanut luonnetestistä ihan hyvät pisteet, mutta kummankaan vanhemman luonnetestitulos ei mielestäni kuitenkaan täysin kuvaa koirien luonnetta, joten luonnetestituloksia ei kannata katsoa turhan kirjaimellisesti. Kumpikin vanhemmista on asunut useamman koiran laumassa, ja ne suhtautuvat uusiin tilanteisiin rennolla ja luottavaisella asenteella. Hauskasti Hupilla ja Roisilla on itse asiassa paljon yhtäläisyyksiä.

Tulevan pentueen isoisä on oma urokseni C.I.B. POHJ MVA FI MVA FI RTVA FI VMVA SE MVA NO MVA EE MVA HeW-15 VV-21 BH JK3 PAIM-T RTK4 TK1 LTE 159+++ Kiilankullan Kullervo "Uuno", joka on pitkän tulosrivin lisäksi minun luottokoira arjessa ja mitä ihanin harrastuskaveri. Uunon hyvästä kunnosta kertoo se, että se aloitti rally-tokosta eläköidyttyään agilityharrastuksen 9 vuoden iässä. Tulevan pentueen sukutaulusta löytyy myös koko joukko erilaisia käyttötuloksia tehneitä koiria, joista voit kaivella tarkempia tietoja esimerkiksi alla olevista WorkingDogin linkeistä. Sekä Roisin että Hupin sisaruksista on useampaa koiraa käytetty jalostukseen, mikä kertoo siitä, että pentueet ovat kokonaisuutena olleet varsin korkeatasoisia. Sisarusten jälkeläiset ovat toki vielä nuoria, mutta ne ovat tähän mennessä saaneet hyviä terveystuloksia ja olleet varsin täyspäisiä luonteiltaan.  

Roisin suvusta ja taustoista voit lukea tarkemmin kennel Ignitian sivuilta. Roisin Suomessa asuva poika Qumran Van't Oeterdael eli Roi on Anni Roihan kisakoira, sillä on tuloksina JK3, TK1, RTK1 ja suoritettu MH luonnekuvaus hyvin tuloksin. Samaan aikaan Roi on myös sosiaalinen ja järkevästi asioihin suhtautuva koira arjessa. Roisin Suomessa syntynyt pentue Ignitia F-pentue on vielä todella nuori, mutta tähän mennessä pennut vaikuttavat reippailta ja lupaavilta harrastuskoiran aluilta. Myös Roisin hollantilaisista ja belgialaisista jälkeläisistä on kuulunut pelkkää positiivista. 

Hupilla on yksi aikaisempi pentue Hollandroy-kenneliin, josta jäi minulle sijoitukseen Hollandroy Calamity Jane, tutummin Donna. Hupi on periyttänyt pennuilleen selkeästi sosiaalista ja tasapainoista luonnettaan sekä hyviä harrastusominaisuuksia. Edellinen pentue sai alkunsa luonnollisella astumisella, synnytys tapahtui luonnollisesti ja Hupi oli mainio emä pennuilleen. 

Innolla odotan, mitä Raitapaimenen ensimmäisestä lyhytkarvapentueesta tulee.


Hupi on ultrattu tiineeksi ja sen laskettu aika on kesäkuun alussa. Röntgenissä näkyi 7-8 pentua.

Päivitys: Pennut syntyivät 5.6.2023, 2 narttua ja 5 urosta. Emä ja pennut voivat hyvin. 


Yhdistelmän sukutaulu

Roisi Working Dogissa

Hupi Working Dogissa

Kuva: Outi Sipinen
Kuva: Outi Sipinen
Kuva: Satu Mielonen
Kuva: Satu Mielonen
Kuva: Outi Soulasmaa
Kuva: Outi Soulasmaa
Kuva: Satu Mielonen
Kuva: Satu Mielonen

Kiinnostaako pentu Raitapaimenen kennelistä?

Tutustuthan huolellisesti hollanninpaimenkoiraan rotuna ja luethan näiltä sivuilta löytyvän rotuesittelyn huolellisesti. Olen koonnut rodusta tietoa rotuesittely-sivulle, sekä lisäksi löydät tietoa rodun historiasta ja alkuperäisestä käyttötarkoituksesta sekä yleisimmistä kysymyksistä rotuun liittyen. Toki olet tervetullut katsomaan meille koiria ja tutustumaan rotuun lähemmin. Pentua harkitsevilta toivon mieluiten, että he lähestyvät ensin sähköpostitse (saana337@gmail.com) tai yhteydenottolomakkeen kautta.

Pentua kysyessäsi, kerrothan aidosti ja rehellisesti siitä, millainen ihminen sinä olet, kaikkine hyvine ja huonoine puolinesi. Tulevalle koirallesi sillä on kaikista eniten merkitystä, koska se on läsnä arjessasi kaikissa hyvissä ja huonoissa hetkissä, ja se oppii tuntemaan sinut paremmin kuin sinä itse. Ei koiraa kiinnosta, missä sinä asut, paljonko sinulla on rahaa tilillä tai minkälainen elämäntilanne sinulla on, kunhan pystyt täyttämään sen lajityypilliset tarpeet ja huolehtimaan sen hoidosta ja koulutuksesta. Varsinkin nuorena hollanninpaimenkoirat ovat todella aktiivisia, vaativat huolellisen tapakasvatuksen, paljon sosiaalistamista erilaisissa ympäristöissä ja monipuolista tekemistä, toki lepopäiviä unohtamatta. Se tulee haastamaan sinun koirankoulutustaitosi ja huumorintajusi moneen otteeseen, ja te tulette oppimaan ja kehittymään yhdessä. Hollanninpaimenkoira sopii sinulle, joka on maalaisjärkinen ja tasapainoinen ihminen, jossa löytyy sopivassa määrin jämptiyttä ja rentoutta, huumorintajua, ja on valmis myös haastamaan itseään ja näkemään vaivaa koiransa kouluttamiseksi.

Kerrothan rehellisesti myös siitä, mitä tavoitteita ja haaveita sinulla on tulevan koiran suhteen. Minulle kasvattajana on ensiarvoisen tärkeää tietää, etsitkö koiraa tavoitteelliseen harrastamiseen, kilpailemiseen tai työkoiraksi, vai haluaisitko koiran olevan ennen kaikkea aktiivinen seurakoira ja kenties silloin tällöin omaksi iloksi harrasteluun sopiva. Näin osataan katsoa sinulle sopiva pentue/pentu. Tarvittaessa saatan suositella jotain toista kasvattajaa, mikäli koen, että itselläni ei ole lähitulevaisuudessa suunnitelmissa tarpeitasi vastaavaa holskupentuetta. Pelkäksi seurakoiraksi rotu ei mielestäni sovellu vaan jonkin "työtehtävän" holsku tarvitsee. Riittävästi aktivoituna ja huolellisesti tapakasvatettuna holskut ovat toki oikein miellyttäviä ja mukautuvaisia kotikoiria, jotka sopeutuvat monenlaiseen perheeseen ja arkeen.

Kuva: Laura Hanni
Kuva: Laura Hanni

Hankkiessasi pennun Raitapaimenen kennelistä saat:

- Normaalin arjen keskellä kasvaneen pennun, jota on käsitelty paljon ja sosiaalistaminen aloitettu jo kasvattajan luona. Pennun vanhemmat ovat hyväluonteisia, rotumääritelmän mukaisia ja käyttötarkoitukseensa soveltuvia. 

- Pentua on ruokittu laadukkaalla ravinnolla, jota saat mukaasi pentupakettiin. Pennun mukana saat myös kattavat hoito-ohjeet ja pentupaketin.

- Pentu on rekisteröity, sirutettu, useaan kertaan madotettu ja eläinlääkärin tarkastama.

- Kasvattajan tuen ja avun koko koiran eliniäksi.